Hvor skal man sende inn søknad om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina – Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VIII)
Hvor skal man sende inn søknad om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina – Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VIII)

Hvor skal man sende inn søknad om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina – Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VIII)

Hvor skal man sende inn søknad om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina – Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VIII)

Viktige takeaways:

  • Konferansesammendraget for 2021 gir utfyllende regler om jurisdiksjon i saker om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina.
  • Som den generelle jurisdiksjonsregelen er det den kinesiske domstolen på stedet der respondenten er hjemmehørende eller hvor den håndhevbare eiendommen befinner seg, som har jurisdiksjonen.
  • Som en supplerende jurisdiksjonsregel er den kinesiske domstolen på stedet for søkerens bopel den kompetente domstolen. Denne regelen gjelder bare for søknader om anerkjennelse (i stedet for håndhevelse eller anerkjennelse og fullbyrdelse samtidig) av utenlandske dommer i Kina.
  • Fristen for å sende inn en jurisdiksjonsutfordring er 15 dager for respondenter som er hjemmehørende i Kina, og 30 dager for de som ikke er hjemmehørende i Kina.

Relaterte innlegg:

Kina publiserte en landemerke rettspolitikk for håndheving av utenlandske dommer i 2022, og tok fatt på en ny æra for innsamling av dommer i Kina.

Rettspolitikken er «Conference Summary of the Symposium on Foreign-related Commercial and Maritime Trials of Courts Nationwide» (heretter kalt «2021 Conference Summary», 全国法院涉外商事海事审判工作s Chinas) Court (SPC) 31. desember 2021.

Som en del av 'Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien', introduserer dette innlegget artikkel 34 og 38 i konferansesammendraget for 2021, som gir utfyllende regler om jurisdiksjonen til kinesiske domstoler i saker om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer.

I. Hvor skal en søknad sendes inn i Kina, og til hvilken kompetent domstol?

Tekster fra 2021-konferansesammendraget

Artikkel 34 i konferansesammendraget for 2021 [Supplerende jurisdiksjonsregel - domstolen på stedet for søkerens bosted]:

«Når en søker søker om å anerkjenne en dom eller kjennelse fra en utenlandsk domstol, men ankemotparten ikke har noe hjemsted innenfor Kinas territorium, og dens eiendom ikke er innenfor Kinas territorium, kan søknaden falle under jurisdiksjonen til mellomfolkets jurisdiksjon retten på stedet hvor søkeren har sitt bosted.»

tolkninger

1. Konferansesammendraget for 2021 gir en tilleggsregel om jurisdiksjon til kinesiske domstoler i saker om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer.

2. Generell jurisdiksjonsregel: domstolen på stedet hvor ankemotparten har bopel eller hvor den tvangsfullbyrbare eiendommen befinner seg har jurisdiksjonen.

Som hovedregel om verneting skal søkeren søke om anerkjennelse og tvangsfullbyrdelse av den utenlandske dommen til domstolen på det sted hvor saksøkte har bopel eller hvor den tvangsfullbyrbare eiendommen befinner seg.

For å være mer spesifikk, under denne regelen, i tilfeller der søkeren ønsker å søke om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer samtidig:

(1) der ankemotparten har bopel i Kina, kan den mellomliggende domstolen på stedet hvor Respondenten er hjemmehørende ha jurisdiksjon over saken; eller

(2) der den tvangsfullbyrbare eiendommen til ankemotparten er lokalisert i Kina, kan den mellomliggende retten på stedet der eiendommen ligger også ha jurisdiksjon over saken.

Hvis respondenten og hans/hennes eiendom ikke er i Kina, kan ikke den kinesiske domstolen iverksette faktiske håndhevingshandlinger og vil derfor ikke innrømme saker som involverer håndhevelse.

3. Supplerende jurisdiksjonsregel: domstolen på stedet for søkerens bopel

Hvis søkeren kun ønsker å søke om anerkjennelse av en utenlandsk dom – for eksempel en skilsmissedom – og ikke involverer håndheving av den dommen, vil en slik sak ikke involvere faktisk fullbyrdelse av den kinesiske domstolen. I slike tilfeller kan den supplerende jurisdiksjonsregelen komme til anvendelse, som gir domstolen på det stedet søkerens bosted er kompetanse.

Med andre ord, hvis søkeren kun søker om anerkjennelse av utenlandsk dom, men respondenten ikke har bopel i Kina, og hans/hennes eiendom heller ikke er i Kina, kan det være under jurisdiksjonen til den mellomliggende folkedomstolen på stedet der søkeren er hjemmehørende.

II. Hvordan utfordre jurisdiksjonen til den kinesiske domstolen

Tekster fra 2021-konferansesammendraget

Artikkel 38 i 2021-konferansesammendraget [Jurisdiksjonell utfordring]:

«Etter at folkedomstolen har akseptert en søknad om anerkjennelse og tvangsfullbyrdelse av en dom eller kjennelse fra en utenlandsk domstol, hvis saksøkte angriper jurisdiksjonen, skal ankemotparten sende inn klagesaken innen 15 dager etter datoen for mottak av søknadseksemplaret; der ankemotparten ikke har noe hjemsted innenfor Kinas territorium, skal klagesaken sendes innen 30 dager etter datoen for mottak av søknadseksemplaret.

Folkets domstol skal undersøke og avsi en kjennelse om den jurisdiksjonsutfordringen som er inngitt av ankemotparten. Hvis parten ikke er fornøyd med kjennelsen om jurisdiksjonsutfordringen, kan han anke."

tolkninger

1. Frist for innlevering av en jurisdiksjonsutfordring

Hvis ankemotparten mener at den kinesiske domstolen ikke har noen jurisdiksjon over søknaden om anerkjennelse og fullbyrdelse av den utenlandske dommen, bør han/hun sende inn klagesaken innen en spesifisert frist. Nærmere bestemt:

(1) der respondenten har bopel i Kinas territorium, skal han/hun sende inn en slik innsigelse innen 15 dager etter datoen for mottak av søknadseksemplaret;

(2) der ankemotparten ikke har noe hjemsted innenfor Kinas territorium, skal klagesaken sendes innen 30 dager fra datoen for mottak av søknadseksemplaret.

15-dagersperioden er i tråd med fristen for å sende inn en jurisdiksjonsutfordring i andre sivile rettssaker i Kina. 30-dagersperioden er imidlertid et unntak gitt for respondentene som ikke er hjemmehørende i Kina, slik at de kan ha nok tid til å håndtere grenseoverskridende saker.

2. Undersøkelse av en jurisdiksjonsutfordring

Den kinesiske domstolen skal avsi en avgjørelse etter å ha undersøkt jurisdiksjonsutfordringen inngitt av ankemotparten. Kjennelsen er gjenstand for anke.

I Kina er det å utfordre domstolens jurisdiksjon og anke dens kjennelse vanlige strategier som brukes av de tiltalte/respondentene for å utsette saksbehandlingen. Kinesiske domstoler er ikke fornøyd med dette og forsøker å begrense de jurisdiksjonelle utfordringene der rettssaken åpenbart er forsinket i ond tro. Likevel er slike strategier fortsatt vanlige i praksis.

Derfor må søkeren være klar over at innklagede også kan bruke lignende strategier i saker om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Anti-forfalskning og IP-beskyttelse
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår kundesjef: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by Lan Lin on Unsplash

11 Kommentarer

  1. Pingback: Kina utsteder landemerke rettspolitikk for håndhevelse av utenlandske dommer - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (I) - CJO GLOBAL

  2. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler vurderer søknader om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (II) - CJO GLOBAL

  3. Pingback: Side ikke funnet - CJO GLOBAL

  4. Pingback: Kan søker søke midlertidige tiltak fra kinesiske domstoler? - Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IX) - CJO GLOBAL

  5. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler sikrer upartiskhet ved håndheving av utenlandske dommer: Ex ante intern godkjenning og ex post filing - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (XI) - CJO GLOBAL

  6. Pingback: Betingelser for tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VII) - CJO GLOBAL

  7. Pingback: Hvilke dokumenter som skal utarbeides for å håndheve utenlandsk dom i Kina - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (V) - CJO GLOBAL

  8. Pingback: Hvordan identifiserer kinesiske domstoler utenlandske dommer som endelige og konkluderende? - Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IV) - CJO GLOBAL

  9. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler bestemmer gjensidighet i håndhevelse av utenlandske dommer - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (III) - CJO GLOBAL

  10. Pingback: Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022 - CJO GLOBAL

  11. Pingback: Hvordan skrive en søknad om å håndheve utenlandsk dom i Kina - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VI) - CJO GLOBAL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *