Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022
Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022

Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022

Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022

Konferansesammendraget for 2021 gjør det mulig å håndheve et stadig større antall utenlandske dommer i Kina, ved å gjøre betydelige forbedringer fra både «terskel» og «kriterier».

Viktige takeaways:

  • Som en landemerke rettspolitikk utstedt av Kinas Høyesterett, gjør konferansens sammendrag for 2021 det mulig å håndheve et stadig større antall utenlandske dommer i Kina, ved å gjøre betydelige forbedringer fra både "terskel" og "kriterier".
  • Terskelen tar for seg om utenlandske dommer fra visse jurisdiksjoner er tvangskraftige, mens kriteriene handler om hvorvidt den spesifikke dommen i en søknad for kinesiske domstoler kan fullbyrdes.
  • Konferansesammendraget for 2021 senker terskelen betraktelig ved å liberalisere gjensidighetstesten, samtidig som den gir en mye klarere standard for kinesiske dommere for å behandle søknader om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer.

Relaterte innlegg:

Teoretisk sett, fra januar 2022, kan dommene som er avsagt i de fleste av Kinas store handelspartnere, inkludert nesten alle common law-land og et stort antall sivilrettslige land, være håndhevbare i Kina.

Den "Konferansesammendrag av symposiet om utenriksrelaterte kommersielle og maritime rettssaker ved domstoler over hele landet” (heretter kalt “2021 Conference Summary”, 全国法院涉外商事海事审判工作座谈会会议纪要), en landemerke rettspolitikk utstedt av Kinas høyesterett (2022. januar 2021) har blitt implementert av konferansen i Kinas høyesterett (XNUMX. januar) (XNUMX. januar). for første gang klart at søknader om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer vil bli behandlet etter en mye mildere standard.

Siden 2015 har SPC konsekvent avslørt i sin politikk at den ønsker å være mer åpen for søknad om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer, og oppfordrer lokale domstoler til å innta en mer minnelig tilnærming til utenlandske dommer innenfor rammen av etablert rettspraksis.

Vi har la merke til SPCs endrede holdning og har sporet siste saker på dette feltet siden 2018 for å gjøre systematiske observasjoner, analyser og spådommer.

Riktignok ble terskelen for å fullbyrde utenlandske dommer satt for høyt i rettspraksisen, og kinesiske domstoler har aldri utdypet hvordan man kan fullbyrde utenlandske dommer på en systematisk måte.

Som et resultat, til tross for SPCs entusiasme, er det fortsatt ikke attraktivt nok for flere søkere å sende inn en søknad om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer til kinesiske domstoler.

Imidlertid er en slik situasjon nå endret.

I januar 2022 publiserte SPC konferansesammendraget for 2021 med hensyn til grenseoverskridende sivile og kommersielle rettssaker, som tar for seg en rekke kjernespørsmål angående anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i Kina. Konferansesammendraget for 2021 manifesterer konsensus oppnådd av representanter for kinesiske dommere over hele landet på symposiet om hvordan man skal dømme saker, som vil bli fulgt av alle dommere.

Konferansesammendraget for 2021 gjør betydelige forbedringer i to aspekter, «terskel» og «kriterier».

"Terskelen" refererer til den første hindringen du vil møte når du søker om anerkjennelse og fullbyrdelse av en utenlandsk dom i Kina, det vil si om utenlandske dommer fra visse jurisdiksjoner er tvangskraftige.

Landene som når terskelen inkluderer nå de fleste av Kinas store handelspartnere, noe som er en enorm fremgang sammenlignet med de tidligere 40 landene eller så.

Hvis landet ditt når terskelen, vil et kriterium da være oppfylt, som de kinesiske dommerne vil måle om den spesifikke dommen i søknaden din kan håndheves i Kina.

Nå gjør en klarere terskel og kriterium deg i stand til å stille mer rimelige forventninger om sannsynligheten for at dommen din blir håndhevet i Kina.

1. Terskel: terskelen for å fullbyrde dommer i de fleste fremmede land i Kina er betydelig senket.

Konferansesammendraget for 2021 senker terskelen betydelig for anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina, og gir et gjennombrudd i eksisterende praksis.

I følge konferansens sammendrag for 2021 kan dommene fra de fleste av Kinas store handelspartnere, inkludert nesten alle sedvanerettslige land så vel som de fleste sivilrettslige land, håndheves i Kina.

Konferansesammendraget for 2021 sier spesifikt at dommen kan håndheves i Kina hvis landet der dommen er avsagt tilfredsstiller følgende omstendigheter:

(1) Landet har inngått en internasjonal eller bilateral traktat med Kina med hensyn til anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer.

For øyeblikket oppfyller 35 land dette kravet, inkludert Frankrike, Italia, Spania, Belgia, Brasil og Russland.

For listen over Kinas bilaterale traktater om rettslig bistand i sivile og kommersielle saker (fullbyrdelse av utenlandske dommer inkludert), vennligst klikk HER. Autoritative tekster på kinesisk og andre språk er nå tilgjengelig.

(2) Landet har et de jure gjensidig forhold til Kina.

Det betyr at når en sivil eller kommersiell dom avsagt av en kinesisk domstol kan anerkjennes og fullbyrdes av domstolen i det fremmede landet i henhold til loven i det nevnte landet, kan en dom fra det nevnte landet under samme omstendigheter bli anerkjent. og håndhevet av den kinesiske domstolen.

I samsvar med kriteriene om de jure gjensidighet, kan dommene fra mange land inkluderes i omfanget av tvangsfullbyrbare utenlandske dommer i Kina.

For land med vanlig rett, som USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand, er deres holdning til søknader om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer åpen, og generelt oppfyller slike søknader dette kriteriet.

For sivilrettslige land, som Tyskland, Japan og Sør-Korea, inntar mange av dem også en lignende holdning til den ovennevnte de jure gjensidighet, så slike søknader oppfyller også i stor grad dette kriteriet.

(3) Landet og Kina har lovet hverandre gjensidighet i diplomati eller oppnådd konsensus på rettsnivå.

SPC har undersøkt samarbeid om gjensidig anerkjennelse og håndheving av dommer med andre land på en rimeligere måte i tillegg til å signere traktater, for eksempel en diplomatisk forpliktelse eller en konsensus oppnådd av rettsvesenet.

Den kan oppnå funksjoner som ligner på traktater, men uten å være involvert i den lange prosessen med traktatforhandling, signering og ratifisering.

Kina har startet lignende samarbeid med Singapore. Et godt eksempel er Veiledningsmemorandum mellom Folkerepublikken Kinas høyesterett og Singapores høyesterett om anerkjennelse og tvangsfullbyrdelse av pengedommer i kommersielle saker.

Det er derfor rimelig å si at 2021-konferansesammendraget har senket terskelen betydelig ved å liberalisere gjensidighetstesten.

2. Kriterium: Tydeligere standard for kinesiske dommere til å undersøke hver søknad om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer

Konferansesammendraget for 2021 gjør det klart under hvilke omstendigheter kinesiske domstoler kan nekte å anerkjenne og håndheve en utenlandsk dom og hvordan søkerne kan sende inn søknadene, noe som utvilsomt forbedrer gjennomførbarheten og forutsigbarheten.

I henhold til 2021-konferansesammendraget kan en utenlandsk dom anerkjennes og fullbyrdes i Kina hvis det ikke er følgende omstendigheter der:

(1) den utenlandske dommen bryter Kinas offentlige politikk;

(2) retten som avsier dommen har ingen jurisdiksjon i henhold til kinesisk lov;

(3) Respondentens prosessuelle rettigheter er ikke fullt ut garantert;

(4) dommen er oppnådd ved bedrageri;

(5) det eksisterer parallelle prosedyrer, og

(6) strafferstatning er involvert.

Sammenlignet med de fleste land med liberale regler for anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer, er kravene ovenfor fra kinesiske domstoler ikke uvanlige. For eksempel:

  • Punktene ovenfor (1) (2) (3) og (5) er også krav under Den tyske sivilprosessloven (Zivilprozessordnung).
  • Punkt (4) er i samsvar med Haagkonvensjonen om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer i sivile og kommersielle saker.
  • Punkt (6) gjenspeiler den juridiske kulturelle tradisjonen i spørsmålet om kompensasjon i Kina.

I tillegg spesifiserer 2021 Conference Summary også hva slags søknadsdokumenter som skal sendes til domstolen, hva søknaden skal inneholde, og hvordan partene kan søke den kinesiske domstolen om midlertidige tiltak når de søker om å fullbyrde utenlandske dommer.

Kort sagt, vi har observert en gradvis lempelse av kinesiske domstolers holdning til søknaden om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer siden 2018. Nylig har sammendraget av 2021-konferansen endelig tatt et betydelig steg fremover.

Vi håper å se slike gjennombrudd i regler bli bevitnet og utviklet fra sak etter sak i nær fremtid.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Anti-forfalskning og IP-beskyttelse
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår Kundeansvarlig: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by Alexander Schimmeck on Unsplash

38 Kommentarer

  1. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve italienske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  2. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve spanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  3. Pingback: Amerikanske EB-5-dommer om visumsvindel delvis anerkjent i Kina: Erkjenner skader, men ikke straffer - CJO GLOBAL

  4. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve franske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  5. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve brasilianske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  6. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve tyrkiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  7. Pingback: 2022-veiledning for å håndheve UAE-dommer i Kina - CJO GLOBAL

  8. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve brasilianske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  9. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve argentinske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  10. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve argentinske dommer i Kina-CTD 101-serien - E Point Perfect

  11. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve hviterussiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  12. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve polske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  13. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve russiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  14. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve usbekiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  15. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve algeriske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  16. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve bulgarske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  17. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve cubanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  18. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve kypriotiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  19. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve egyptiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  20. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve etiopiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  21. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve greske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  22. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve ungarske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  23. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve iranske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  24. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve kasakhstanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  25. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve kuwaitiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  26. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve kirgisistaniske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  27. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve Laos-dommer i Kina - CJO GLOBAL

  28. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve litauiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  29. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve mongolske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  30. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve marokkanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  31. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve nordkoreanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  32. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve rumenske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  33. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve tadsjikistanske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  34. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve tunisiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  35. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve ukrainske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  36. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve vietnamesiske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  37. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve vietnamesiske dommer i Kina-CTD 101-serien Juridiske nyheter og lovartikler | 101now®

  38. Pingback: 2023-veiledning for å håndheve bosniske dommer i Kina - CJO GLOBAL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *