Hvordan identifiserer kinesiske domstoler utenlandske dommer som endelige og konkluderende? – Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IV)
Hvordan identifiserer kinesiske domstoler utenlandske dommer som endelige og konkluderende? – Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IV)

Hvordan identifiserer kinesiske domstoler utenlandske dommer som endelige og konkluderende? – Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IV)

Hvordan identifiserer kinesiske domstoler utenlandske dommer som endelige og konkluderende? – Gjennombrudd for innsamling av dommer i China Series (IV)

Viktige takeaways:

  • Konferansesammendraget for 2021 klargjør omfanget av "utenlandske dommer", som inkluderer utenlandske dommer/avgjørelser/avgjørelser/ordre om materielle tvister i sivile og kommersielle saker, samt de som er gjort i straffesaker om sivile erstatninger, mens den utelukker utenlandske midlertidige tiltak. .
  • Kinesiske domstoler må undersøke gyldigheten og endeligheten av en utenlandsk dom i samsvar med lovene i landet der dommen er avsagt.
  • Hvis en utenlandsk dom blir funnet ikke endelig eller inkonklusive, vil kinesiske domstoler avsi en kjennelse for å avvise søknaden. Etter avskjedigelsen kan søkeren velge å søke på nytt når søknaden tilfredsstiller kravene for aksept senere.

Relaterte innlegg:

Kina publiserte en landemerke rettspolitikk for håndheving av utenlandske dommer i 2022, og tok fatt på en ny æra for innsamling av dommer i Kina.

Rettspolitikken er «Conference Summary of the Symposium on Foreign-related Commercial and Maritime Trials of Courts Nationwide» (heretter kalt «2021 Conference Summary», 全国法院涉外商事海事审判工作s Chinas) Court (SPC) 31. desember 2021.

Som en del av 'Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien', introduserer dette innlegget artikkel 41 til 43 i konferansesammendraget for 2021, som tar for seg kriteriene for kinesiske domstoler ved å vurdere om en utenlandsk dom er endelig og bindende.

Som domstoler i mange andre jurisdiksjoner, vil kinesiske domstoler bare anerkjenne og håndheve endelige og avgjørende utenlandske dommer. Så, hva slags juridiske dokumenter vil bli identifisert av kinesiske domstoler som endelige og avgjørende utenlandske dommer, også referert til som "juridisk bindende utenlandske dommer eller kjennelser" som angitt i 2021-konferansesammendraget?

I. Hva er en dom eller kjennelse?

Tekster fra 2021-konferansesammendraget

Artikkel 41 i 2021-konferansesammendraget [Standards for Determining the Foreign Court Judgment or Ruling]:

«Folkedomstolen skal, med forbehold om innholdet i en dom eller kjennelse fra en utenlandsk domstol, vurdere og identifisere om en slik dom eller kjennelse er en "dom eller kjennelse" som fastsatt i artikkel 289 i PRCs sivilprosesslov (CPL).

Dommer, kjennelser, avgjørelser, pålegg og andre rettslige instrumenter truffet av utenlandske domstoler om materielle tvister i sivile og kommersielle saker, samt juridiske instrumenter truffet i straffesaker om sivile erstatningssaker, skal identifiseres som "dommer og kjennelser" som spesifisert i artikkel 289 i CPL, men unntatt bevaringsordrer og andre prosessuelle juridiske dokumenter laget av utenlandske domstoler.»

tolkninger

1. Slike juridiske instrumenter som dommer, avgjørelser, avgjørelser og pålegg truffet av utenlandske domstoler om materielle tvister i sivile og kommersielle saker og om sivile erstatninger i straffesaker kan anerkjennes og håndheves av kinesiske domstoler.

2. Ifølge vår erfaring kan generelt juridiske instrumenter utstedt av utenlandske domstoler for betaling av rettsgebyrer og advokatsalærer i sivile og kommersielle saker også bli anerkjent og håndhevet av kinesiske domstoler.

3. Midlertidige tiltak (også kjent som 'bevaringstiltak/ordrer' i Kina) eller andre prosessuelle juridiske dokumenter utstedt av utenlandske domstoler kan ikke anerkjennes og håndheves av en kinesisk domstol. Dette er også i samsvar med konvensjonen om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer i sivile eller kommersielle saker.

II. Hva er en bindende dom eller kjennelse?

Tekster fra 2021-konferansesammendraget

Artikkel 42 i 2021-konferansesammendraget [Beslutning av den bindende dommen eller kjennelsen]:

«Folkeretten skal undersøke om en dom eller kjennelse har fått rettskraft i henhold til lovene i landet der dommen er avsagt. En dom eller kjennelse som venter på anke eller i ankeprosessen skal ikke falle innenfor rammen av "dommer eller kjennelser som har fått rettsvirkning" som fastsatt i artikkel 289 i CPL."

tolkninger

1. Kinesiske domstoler må fastslå utenlandske lover

De kinesiske domstolene vil undersøke om den utenlandske dommen eller kjennelsen har rettslig virkning i samsvar med lovene i landet der dommen er avsagt, og bekrefte om det er en dom som venter på anke eller fortsatt er under ankeprosess.

Som et resultat må den kinesiske domstolen først fastslå lovene i landet der dommen er avsagt.

2. Du må hjelpe den kinesiske domstolen med å finne utenlandske lover

Oftere enn ikke kan det hende du finner ut at noen kinesiske lokale domstoler ikke er særlig flinke til å fastslå utenlandske lover. I dette tilfellet, hvis søkeren ønsker å vinne saken, må han/hun gi litt hjelp til den kinesiske domstolen med å avgjøre den rettslige virkningen av den utenlandske dommen eller kjennelsen.

For eksempel kan søkere velge å gi tekstene til de utenlandske lovene, sammen med offisielle undersøkelseskanaler for å lette verifiseringen av kinesiske domstoler.

For et annet eksempel, der myndighetene i landet der dommen er avsagt kan utstede dokumenter som beviser at dommen eller kjennelsen har trådt i kraft, er det tilrådelig at søkeren får utarbeidet slike dokumenter.

III. Hva skjer hvis dommen ikke har trådt i kraft eller dens autentisitet ikke kan fastslås?

Tekster fra 2021-konferansesammendraget

Artikkel 43 i sammendraget [Situasjoner hvor ektheten og endeligheten av dommen ikke kan bekreftes]:

«Når folkeretten vurderer søknaden om anerkjennelse og fullbyrdelse av en utenlandsk rettsdom eller kjennelse, i tilfelle den ikke kan bekrefte ektheten av den utenlandske domstolens dom eller kjennelse ved undersøkelse eller dommen eller kjennelsen ikke har fått rettskraft, retten skal avsi kjennelse om å avvise søknaden. Etter at søknaden er avvist, dersom søkeren søker på nytt og søknaden tilfredsstiller kravene for aksept, skal folkedomstolen godta en slik søknad.»

tolkninger

1. Du må bevise ektheten av den utenlandske dommen eller kjennelsen

Det er tilrådelig for søkeren å fremlegge noen instrumenter godkjent av kompetente myndigheter slik at den kinesiske domstolen kan avgjøre om den utenlandske dommen eller kjennelsen er autentisk eller ikke.

For eksempel, hvis den kompetente myndigheten i landet der dommen er avsagt kan bevise at dommen er autentisk, bør søkeren utarbeide slike dokumenter. Det er tilrådelig å ha slike dokumenter, samt å få originalen av dommen notarisert i landet der dommen er avsagt og autentisert av Kinas ambassade og konsulat i det nevnte landet.

2. Du må bevise at den utenlandske dommen eller kjennelsen har trådt i kraft

Den beste måten er å få de relevante støttedokumentene utstedt av den kompetente myndigheten i landet der dommen er avsagt, eller å ha dommen eller kjennelsen der endeligheten er klart angitt.

Hvis metoden ovenfor ikke er anvendelig, må du hjelpe den kinesiske domstolen med å ta avgjørelsen i samsvar med loven i landet der dommen er avsagt.

For eksempel, hvis loven bestemmer at dommen trer i kraft i tilfelle partene ikke anker innen 10 dager etter forkynnelsen av dommen, må du:

Jeg. gi loven til den kinesiske domstolen;

ii. minne den kinesiske domstolen om datoen da dommen eller kjennelsen ble avsagt;

iii. bevise at dommen eller kjennelsen er lovlig forkynt for partene; og

iv. sikre at ankemotparten ikke har bevis som beviser at han/hun har anket og at saken er anket.

3. Hvis det er vanskelig å fastslå ektheten av dommen eller dommen ikke har trådt i kraft, vil den kinesiske domstolen avvise søknaden.

Slik oppsigelse gjøres ganske enkelt under en slik situasjon på det tidspunktet.

Hvis du har nok bevis til å bevise at dommen er autentisk eller juridisk bindende, eller du har fått den endelige og effektive dommen etterpå, kan du søke den kinesiske domstolen om anerkjennelse og fullbyrdelse av den utenlandske domstolens dom eller avgjørelse på nytt.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Anti-forfalskning og IP-beskyttelse
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår Kundeansvarlig: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by Max Zhang on Unsplash

12 Kommentarer

  1. Pingback: Hvilke dokumenter bør utarbeides for å håndheve utenlandsk dom i Kina - Progress in collecting judgments in China series (V) | NEWZTECH

  2. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler fastslår gjensidighet ved håndhevelse av utenlandsk dom - CJO GLOBAL

  3. Pingback: Hvilke dokumenter skal utarbeides for å håndheve utenlandsk dom i Kina - CJO GLOBAL

  4. Pingback: Vilkår for tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  5. Pingback: Kina klarerer siste hinder for anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske dommer i 2022 - CJO GLOBAL

  6. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler vurderer søknader om tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer - CJO GLOBAL

  7. Pingback: Hvor skal man sende inn søknad om håndheving av utenlandske dommer i Kina - CJO GLOBAL

  8. Pingback: Kan søker søke midlertidige tiltak fra kinesiske domstoler? - CJO GLOBAL

  9. Pingback: Hvordan skrive en søknad om å håndheve utenlandsk dom i Kina - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (VI) - CJO GLOBAL

  10. Pingback: Kina utsteder landemerke rettspolitikk for håndhevelse av utenlandske dommer - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (I) - CJO GLOBAL

  11. Pingback: Saksarkivering, behandling og tilbaketrekking av søknad - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (X) - CJO GLOBAL

  12. Pingback: Hvordan kinesiske domstoler sikrer upartiskhet ved håndheving av utenlandske dommer: Ex ante intern godkjenning og ex post filing - Gjennombrudd for innsamling av dommer i Kina-serien (XI) - CJO GLOBAL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *