Engelsk domstol håndhever kinesiske dommer, bekrefter dobbel standardinteresse
Engelsk domstol håndhever kinesiske dommer, bekrefter dobbel standardinteresse

Engelsk domstol håndhever kinesiske dommer, bekrefter dobbel standardinteresse

Engelsk domstol håndhever kinesiske dommer, bekrefter dobbel standardinteresse

Viktige takeaways:

  • I desember 2022 avgjorde King's Bench Division (kommersiell domstol) ved High Court of Justice, Storbritannia, å anerkjenne og håndheve to kinesiske pengedommer avsagt av lokale domstoler i Hangzhou, Zhejiang-provinsen (se Hangzhou Jiudang Asset Management Co Ltd & Anor v Kei [2022] EWHC 3265 (Comm)).
  • I henhold til kinesisk sivilprosesslov skal rentene på gjelden i løpet av den forsinkede perioden dobles i tilfelle manglende betaling av de skyldige beløpene. Kravet om å håndheve slike "dobbelte forsinkelsesrenter" avgjort i kinesisk dom kan støttes av engelske domstoler.

Den 19. desember 2022 avgjorde King's Bench Division (kommersiell domstol) ved High Court of Justice, Storbritannia, heretter «den engelske domstolen», å anerkjenne og fullbyrde to kinesiske pengedommer i saken om Hangzhou Jiudang Asset Management Co Ltd & Anor v Kei [2022] EWHC 3265 (Comm), som stadfester saksøkernes krav om at saksøkte skal betale hovedstolen av gjelden og renter på disse, og doble forsinkelsesrenter for manglende oppfyllelse av dommene.

I dette tilfellet er saksøkerne Hangzhou Jiudang Asset Management Co Ltd (HJAM) og Hangzhou Biaoba Trading Co Limited (HBT), og saksøkte er KEI KIN HUNG (Mr. Kei). Tvisten oppsto på bakgrunn av tre låneavtaler.

I. Saksoversikt

Saksøkeren, HJAM, var kreditor av lånekontrakten, som lånte ut midler til Yaolai Culture Industry Co. Ltd (Yaolai). Mr. Kei, den reelle eieren av Yaolai, garanterte Yaolais forpliktelser overfor HJAM. I etterkant hadde partene en tvist om låneavtalen. Gongshu Primary People's Court of Hangzhou avsa en dom og beordret debitor til å tilbakebetale lånet med Mr. Kei og andre garantister for å påta seg garantiansvaret.

En långiver som lånte ut penger til Mr. Kei, var involvert i en tvist om lånekontrakt mellom partene. Etter det ble fordringshaver, HBT, tildelt kreditors rettigheter fra långiver. Jianggan Primary People's Court of Hangzhou avsa en dom som beordret Mr. Kei til å tilbakebetale lånet.

Rettsdommer i begge sakene ble senere anket til Hangzhou Intermediate People's Court. I HJAM-saken avgjorde Hangzhou Intermediate People's Court å avvise anken og opprettholde dommen i første instans 6. mars 2020. I HBT-saken ble anken behandlet som trukket tilbake etter at den ankende part ikke møtte i retten, og dommen i første instans. ble erklært for rettslig virkning fra forkynnelse av Hangzhou Intermediate People's Courts kjennelse 20. oktober 2020.

Saksøkerne HJAM og HBT søker i fellesskap den engelske domstolen om anerkjennelse og fullbyrdelse av dommene i de to sakene i beløp på:

  • HJAM-saken: summen av 21,412,450 24 17,889,743.81 RMB sammen med renter på 24,150 % pa av 2,705,463.06 XNUMX XNUMX RMB, et garantiservicegebyr på XNUMX XNUMX RMB og ytterligere forsinkelsesrenter på XNUMX XNUMX XNUMX RMB.
  • HBT-sak: summen av 39,000,000 24 35,574,301.37 RMB sammen med renter på 200,000 % pa av 3,344,250 XNUMX XNUMX RMB, saksomkostninger på XNUMX XNUMX RMB og ytterligere forsinkelsesrenter på XNUMX XNUMX XNUMX RMB.

Det totale beløpet som søkes om tvangsfullbyrdelse i de to sakene er RMB 120,150,358.24 XNUMX XNUMX.

På grunn av at de kinesiske dommene forble utestående i sin helhet, søkte de to saksøkerne i den engelske domstolen om å anerkjenne og fullbyrde de to kinesiske dommene.

II. Court Views

1. Om endeligheten av kinesiske dommer

Den engelske domstolen mente at hver av de kinesiske dommene er endelige og avgjørende.

I begge kinesiske saker søkte en eller flere av de saksøkte i PRC-prosedyrene å anke dommen i første instans eller deler av den. Begge ankene ble imidlertid enten avvist eller behandlet som trukket tilbake, med den virkning at avgjørelsene i første instans var endelige og effektive. Ingen part søkte om ny rettssak (i ​​den grad forskjellig) i noen av prosedyrene.

2. Om jurisdiksjonen til kinesiske domstoler

Mr. Kei henvendte seg til PRC-domstolene på minst to av disse måtene:

i) Mr. Kei dukket opp på høringene av hvert av kravene i PRC-domstolene, gjennom en advokat, og deltok i disse prosedyrene, inkludert argumentasjon for realitetene til de materielle kravene. Herr Kei underkastet seg derfor jurisdiksjonen til de relevante PRC-domstolene.
ii) I henhold til jurisdiksjonsklausulene i partenes låneavtaler, hadde PRC-domstolene (i det relevante distriktet der disse avtalene ble signert) ikke-eksklusiv jurisdiksjon til å behandle krav som oppstår fra dem.

Følgelig kan Mr. Kei antas å ha uttrykkelig eller underforstått godtatt eller erkjent jurisdiksjonen til PRC-domstolene.

3. Kinesiske dommer gjelder visse gjeld

Disse gjeldene er enten bestemt og faktisk konstatert (i den grad renten som skal betales på den allerede er uttrykt) eller er i stand til å fastslå ved en ren aritmetisk beregning (som er tilstrekkelig for disse formålene). Etter at det er avsagt dom over saksøkernes krav, vil dommens gjenstand være en gjeld i en bestemt og konstatert sum.

4. Om håndhevbarhet av dobbelt mislighold

Den engelske domstolen kan opprettholde dobbeltrenten under den forsinkede ytelsesperioden i henhold til PRC Civil Procedure Law.

Saksøkte anførte at Default Interest-delene av dommene ble gjort ugjennomførbare i kraft av anvendelsen av seksjon 5 i Protection of Trading Interests Act 1980 («PTIA»).

Seksjon 5 (1) – (3) i PTIA gir følgende:

«5. Begrensning på tvangsfullbyrdelse av visse utenlandske dommer.
(1) En dom som denne seksjonen gjelder for skal ikke registreres i henhold til del II av Administration of Justice Act 1920 eller del I av Foreign Judgments (Reciprocal Enforcement) Act 1933, og ingen domstol i Storbritannia skal behandle rettergang etter sedvanerett. for inndrivelse av ethvert beløp som skal betales i henhold til en slik dom.

(2) Denne paragrafen gjelder enhver dom gitt av en domstol i et oversjøisk land, idet

(a) en dom for flere skader i henhold til underseksjon (3) nedenfor;

(b) en dom basert på en bestemmelse eller rettsregel spesifisert eller beskrevet i en ordre under ledd (4) nedenfor og gitt etter at ordren er trådt i kraft; eller

(c) en dom om et krav om bidrag med hensyn til erstatning tilkjent ved en dom som faller inn under paragraf (a) eller (b) ovenfor.

(3) I annet ledd bokstav a ovenfor menes med en dom for flere erstatningskrav en dom for et beløp som er oppnådd ved å doble, tredoble eller på annen måte multiplisere en sum beregnet som erstatning for tapet eller skaden påført av personen til hvis fordel dom er gitt."

De kinesiske dommene uttalte at dersom saksøkte ikke oppfyller betalingsforpliktelsen innen perioden spesifisert i denne dommen, skal de betale doble renter av gjelden i løpet av den forsinkede ytelsesperioden i henhold til bestemmelsen i artikkel 253 i Folkerepublikkens sivilprosesslov. av Kina.

Judicial Committee of Supreme People's Court of China kunngjorde 7. juli 2014 en "tolkning" av dobbel interesse i henhold til artikkel 253 ("2014-tolkningen"). Den uttalte at "formelen for å beregne den doble gjeldsrenten skal være som følger: den doblede gjeldsrenten = den utestående pengegjelden bestemt av de effektive juridiske instrumentene andre enn den alminnelige gjeldsrenten x 0.175‰/dag x perioden av forsinkelse i forestillingen» – utheving.

Saksøkte hevdet at domsdebitor blir straffet på grunn av den faste rentemultiplikatoren på 0.0175 % per dag i tillegg til det kontraktsfestede renteansvaret, og slike doble forsinkelsesrenter kan ikke håndheves i henhold til PTIA.

Den engelske domstolen mente imidlertid at det i dette tilfellet i realiteten er to separate søksmål. Den første er for inndrivelse av dommens gjeld og renter, vurdert på datoen for dommene. Den andre er for inndrivelse av et helt separat beløp, som skal betales i tilfelle en beredskap (dvs. manglende betaling innen 10 dager), hvilken beredskap er helt under domsskyldnerens kontroll.

I følge den engelske domstolen gjaldt ikke den doble forsinkelsesrenten i sistnevnte for PTIA. I henhold til kinesisk lov betales ikke morarenter til staten, men til kreditorer, som er en bestemmelse i jakten på legitime formål og dermed ikke i strid med engelsk lov.

III. Våre kommentarer

1. Dobbel forsinkelsesrente kan støttes

Det er vanlig i kinesiske sivile dommer å se "Hvis saksøkte ikke oppfyller betalingsforpliktelsen innen perioden spesifisert i denne dommen, skal de betale doble renter av gjelden i løpet av den forsinkede ytelsesperioden i henhold til bestemmelsen i artikkel 253 i den sivile prosedyren Folkerepublikken Kinas lov."

I dette tilfellet godtok den engelske domstolen denne doble forsinkelsesrenten.

2. Akseptabel prøveperiode i engelske domstoler

Mange kinesiske domskreditorer er alltid bekymret for den lange prøveperioden i utenlandske domstoler. Men i dette tilfellet leverte fordringshaveren søknaden rundt 22. mars 2022, og den engelske domstolen avsa sin dom 19. desember 2022. Saken ble avsluttet på ni måneder, noe vi mener er tilstrekkelig til å overvinne tvilen til enkelte Kinesiske domskreditorer.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Konkurs og restrukturering
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår Kundeansvarlig: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by En Perry on Unsplash

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *