Čínsky trh s batériami pre elektrické vozidlá: Rastúca sila v revolúcii elektrickej mobility
Čínsky trh s batériami pre elektrické vozidlá: Rastúca sila v revolúcii elektrickej mobility

Čínsky trh s batériami pre elektrické vozidlá: Rastúca sila v revolúcii elektrickej mobility

Čínsky trh s batériami pre elektrické vozidlá: Rastúca sila v revolúcii elektrickej mobility

Čínsky priemysel elektrických vozidiel (EV) zaznamenáva pozoruhodný rast a jadrom tejto transformácie je prosperujúci trh s batériami pre elektrické vozidlá. Nedávno zverejnené údaje za jún 2023 od China Battery Industry Promotion Alliance odhaľujú pôsobivé čísla, ktoré zdôrazňujú trvalú dynamiku odvetvia a jeho úlohu pri presadzovaní národných ambícií v oblasti elektrickej mobility.

1. júna 2023 Výroba a trendy batérií pre elektrické vozidlá

Počas mesiaca jún 2023 dosiahla čínska výroba batérií pre elektrické vozidlá značných 60.1 GWh, čo znamená výrazný medziročný rast o 45.7 % a medzimesačný nárast o 6.3 %. Tento nárast výroby demonštruje pokračujúcu akceleráciu trhu EV a zvyšujúci sa dopyt po vysokokvalitných riešeniach na ukladanie energie.

Pri skúmaní rozpisu typov batérií zistíme, že:

  • Ternárne batérie: Ternárne batérie sa podieľali na celkovej výrobe 17.7 GWh, čo predstavuje 29.4 % z celkového výkonu. Hoci je výroba ternárnych batérií stále významná, zaznamenala mierny medziročný pokles o 4.2 % a medzimesačný pokles o 4.9 %.
  • Lithium Iron Phosphate (LFP) Batérie: LFP batérie dominovali na trhu s produkciou 42.2 GWh, čo predstavuje 70.3 % z celkového výkonu. Najmä výroba batérií LFP zaznamenala pozoruhodný medziročný nárast o 86.3 % a medzimesačný nárast o 11.7 %.

2. Kumulatívne produkčné trendy (január až jún 2023)

Údaje za prvý polrok 2023 (január až jún) podčiarkujú trvalý rast odvetvia:

  • Kumulatívna výroba batérií pre elektrické vozidlá za toto obdobie dosiahla pôsobivých 293.6 GWh, čo predstavuje robustný medziročný nárast o 36.8 %.
  • Ternárne batérie sa na kumulatívnej výrobe podieľali 99.6 GWh, čo predstavuje 33.9 % z celkovej produkcie a medziročný nárast o 12.6 %.
  • Na trhu dominovali batérie typu LFP, ktoré sa na kumulatívnej výrobe podieľali 193.5 GWh, čo predstavovalo 65.9 % z celkového výkonu a dosiahli výnimočný medziročný nárast o 53.8 %.

3. Predajné čísla

V júni 2023 predaj batérií pre elektrické vozidlá v Číne dosiahol 52.2 GWh, čo predstavuje chvályhodný medziročný rast o 9.9 %.

  • Predaj ternárnych batérií predstavoval 18.4 GWh, čo predstavuje 35.2 % z celkových tržieb, no medziročne zaznamenal pokles o 16.8 %.
  • Predaj LFP batérií dosiahol 33.7 GWh, čo predstavuje 64.5 % z celkových tržieb a dosiahol pozoruhodný medziročný nárast o 33.0 %.

4. Kumulatívne trendy predaja (január až jún 2023)

Za prvých šesť mesiacov roku 2023:

  • Kumulatívny predaj batérií pre elektromobily dosiahol významných 256.5 GWh, čo znamená kumulatívny medziročný rast o 17.5 %.
  • Ternárne batérie sa na kumulatívnom predaji podieľali 99.8 GWh, čo predstavuje 38.9 % z celkových tržieb a kumulatívny medziročný nárast o 10.9 %.
  • LFP batérie sa na celkovom predaji podieľali 156.3 GWh, čo predstavuje 60.9 % z kumulatívnych tržieb a dosiahol kumulatívny medziročný rast o 22.0 %.

5. Vývoz batérií a hráči na trhu

Schopnosť Číny na trhu s batériami pre elektrické vozidlá sa rozširuje aj na jej úlohu hlavného vývozcu batérií pre elektromobily. V júni 2023 exportovali čínske podniky vyrábajúce batérie pre elektrické vozidlá celkovo 10.0 GWh.

  • Ternárne batérie tvorili 6.6 GWh z celkového exportu a tvorili 66.3 % exportovaných batérií.
  • LFP batérie sa na celkovom exporte podieľali 3.3 GWh, čo predstavuje 32.5 % exportovaných batérií.
  • Za obdobie od januára do júna 2023 vyviezli čínske podniky zaoberajúce sa batériou pre elektrické vozidlá celkovo 56.7 GWh.
  • Ternárne batérie tvorili 39.4 GWh z celkového exportu a tvorili 69.4 % exportovaných batérií.
  • LFP batérie sa na celkovom exporte podieľali 17.2 GWh, čo predstavuje 30.3 % exportovaných batérií.

6. Inštalácia batérií v EV

Inštalácia batérií elektrických vozidiel do elektrických vozidiel vykázala v júni 2023 konzistentný rast s celkovým objemom 32.9 GWh.

  • Ternárne batérie tvorili 10.1 GWh z celkových inštalácií, čo predstavuje 30.6 % inštalovaných batérií. Napriek tomu ternárne batérie zaznamenali mierny medziročný pokles o 13 %.
  • LFP batérie sa na celkových inštaláciách podieľali 22.7 GWh, čo predstavuje 69.1 % inštalovaných batérií a medziročne dosiahli výrazný nárast o 47.5 %.

7. Kumulatívne trendy inštalácie (január až jún 2023)

Za prvý polrok 2023:

  • Kumulatívne inštalácie batérií elektromobilov dosiahli 152.1 GWh, čo znamená kumulatívny medziročný nárast o 38.1 %.
  • Ternárne batérie tvorili 48.0 GWh z celkových inštalácií, čo predstavovalo 31.5 % inštalovaných batérií a dosiahli kumulatívny medziročný nárast o 5.2 %.
  • LFP batérie sa na celkových inštaláciách podieľali 103.9 GWh, čo predstavuje 68.3 % inštalovaných batérií a dosiahol kumulatívny medziročný nárast o 61.5 %.

8. Hráči na trhu a ich príspevky

V júni 2023 podporilo inštaláciu elektrických vozidiel celkom 43 podnikov zaoberajúcich sa batériou pre elektrické vozidlá, čo predstavuje výrazný nárast o 5 spoločností v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

  • 3 najväčšie podniky zaoberajúce sa batériou pre elektrické vozidlá predstavovali 26.8 GWh z celkových inštalácií, čo predstavuje 81.3 % podielu na trhu.
  • Prvých 5 podnikov zaoberajúcich sa batériou pre elektrické vozidlá predstavovalo 29.5 GWh z celkových inštalácií, čo predstavuje pôsobivých 89.5 % podielu na trhu.
  • Prvých 10 podnikov zaoberajúcich sa batériou pre elektrické vozidlá predstavovalo 32.0 GWh z celkových inštalácií, čím dominovalo neuveriteľných 97.2 % podielu na trhu.

9. Záver: Čínsky trh s batériami pre elektrické vozidlá napreduje

Údaje za jún 2023 a kumulatívne čísla za prvý polrok demonštrujú pozoruhodný pokrok Číny na trhu batérií pre elektrické vozidlá. Výrazný rast výroby, predaja, exportu a inštalácií podčiarkuje záväzok krajiny podporovať robustný priemysel elektrických vozidiel a podporovať riešenia udržateľnej mobility.

Dominancia batérií LFP vo výrobe aj inštaláciách zvýrazňuje ich rastúcu popularitu medzi výrobcami a spotrebiteľmi elektrických vozidiel, a to vďaka ich bezpečnosti, spoľahlivosti a nákladovej efektívnosti. Trhový podiel ternárnych batérií však zostáva významný a snahy o zlepšenie ich výkonu a nákladovej konkurencieschopnosti pokračujú.

Keďže Čína pokračuje v investíciách do výskumu a vývoja, inovácií technológií batérií a politickej podpory pre odvetvie EV, môžeme očakávať, že národný trh s batériami pre elektrické vozidlá si ešte viac upevní svoju pozíciu globálneho lídra v revolúcii v oblasti elektrickej mobility.

Foto z Wikimedea

Nechaj odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné položky sú označené *