Hva er fordelene og ulempene med rettssaken i Kina?
Hva er fordelene og ulempene med rettssaken i Kina?

Hva er fordelene og ulempene med rettssaken i Kina?

Hva er fordelene og ulempene med rettssaken i Kina?

Fortsatt usikker på om du skal reise søksmål i Kina?

Det er på tide å få et fullstendig bilde av fordelene og ulempene ved rettssaker i Kina.

Dette innlegget gir en detaljert oversikt når det gjelder håndheving av dommer, gjeldende lov, språk, bevisregler, forkynnelse, midlertidige tiltak og tid og kostnader.

I. Fordeler

1. Håndhevelse

Hovedformålet med å reise søksmål er å få erstatning. Derfor, uansett hvor du vinner søksmålet, må du få dommen håndhevet. Håndhevelse er egentlig det mest avgjørende spørsmålet i rettssaker, selv om du kanskje ikke tenker på det med det første.

De fleste kinesiske selskaper har sine hovedaktiva i Kina, noe som betyr at du må få håndhevet dommen din i Kina.

Hvis du saksøker i Kina, vil det være veldig praktisk å håndheve dommen, siden folkedomstolene er ansvarlige for håndhevelsen i Kina. De kan undersøke selskapene for deres eiendeler i Kina og vedta obligatoriske tiltak for å beslaglegge eiendelene for din kompensasjon.

Hvis du saksøker i andre land, kan det være noen problemer med håndhevelsen, fordi ikke alle utenlandske dommer er tvangskraftige i Kina.

2. Prosessservice

Domstolene bør forkynne stevningen, stevningen og dommen for saksøkeren og saksøkte, som er kjent som prosess forkynnelse. I grenseoverskridende tvister kan saksbehandlingen være litt komplisert.

Hvis du og tiltalte begge er i Kina, vil rettssaker i Kina være praktisk, siden retten kan betjene tiltalte direkte. Selv om retten ikke kan finne tiltalte, kan den publisere et varsel i avisen og anse tjenesten for virksom etter 45 dager fra publiseringsdatoen.

Hvis du og tiltalte er i Kina, og du velger å saksøke i andre land, må den utenlandske domstolen betjene tiltalte i Kina.

Denne grenseoverskridende forkynnelsen av prosesser vil sannsynligvis bli styrt av Haagkonvensjonen fra 1965 om forkynnelse i utlandet av rettslige og utenomrettslige dokumenter i sivile eller kommersielle saker, siden Kina er medlem av konvensjonen. I henhold til reservasjonen gjort av Kina ved tiltredelse, fullføres mekanismen for forkynnelse av dokumenter i Kina gjennom Kinas justisdepartement (den 'sentrale myndigheten' under konvensjonen), sammen med samarbeidet fra Kinas høyeste folkedomstol, og lokalbefolkningens domstoler.

Hver tjeneste kan ta mer enn ett år og kan til og med mislykkes fra tid til annen.

3. Midlertidige tiltak

I rettssaker kan du kreve at domstolen vedtar midlertidige tiltak mot dine kinesiske partneres eiendom, for å forhindre at eiendommen blir skjult, overført eller solgt. Mange kinesiske selskaper vil overføre eiendommen sin i påvente av å tape en rettssak. Derfor er midlertidige tiltak avgjørende for deg.

I Kina er "midlertidige tiltak" kjent som "eiendomsbevaring" (诉讼保全). Du kan søke retten om eiendomsfredning når du har anlagt søksmål, slik at motpartens eiendom blir bevart i tide.

Hvis du saksøker i andre fylker, kan du ikke lenger søke en kinesisk domstol om midlertidige tiltak. I mellomtiden håndhever kinesiske domstoler sjelden midlertidige pålegg fra utenlandske domstoler.

4. Tid og kostnader

Generelt er saksøking i Kina mer tidseffektivt og kostnadseffektivt.

Kinesiske domstoler tar ikke for mye betalt. Dessuten, jo høyere kravbeløpet er, desto lavere er forholdet mellom rettsgebyrene. Hvis du krever $10,000 200, er rettsgebyret $100,000; hvis du krever $1,600 XNUMX, er rettsgebyret $XNUMX.

Kinesiske advokater tar sjelden betalt per time, men med en prosentandel av den påståtte eiendommens verdi, for eksempel 8-15 %.

I Kina utgjør rettsgebyrene og advokatsalærene bare en del av kravbeløpet, og du kan forutse denne kostnaden før du starter rettslige prosesser.

I tillegg kan rettsgebyrer tildeles den tapende part, men advokatsalærer kan det vanligvis ikke.

For mer informasjon, kan du lese et annet innlegg 'Saksøke et selskap i Kina: Hvor mye koster det?'.

II. Ulemper

1. Gjeldende lov

Når tvisten din blir brakt for retten, er et annet problem som kan oppstå for deg loven: Bør du anvende kinesisk lov eller loven du er mer kjent med i saken?

De kinesiske domstolene vil sannsynligvis anvende kinesisk lov på saken din.

Du og partnerne dine kan sikkert bli enige om loven i ditt land som gjeldende lov. Kinesiske dommere vil godta dette lovvalget, men de er, akkurat som de i andre jurisdiksjoner, ikke særlig flinke til å fastslå og tolke utenlandsk lov. Derfor henvender mange rettstvister seg til kinesisk lov senere for å fremskynde saksgangen.

Du kan bekymre deg for at det er annerledes enn din sunne fornuft. Selv om, i det minste for forretningsrelatert lov, vil de fleste kinesiske forskrifter ikke overgå forventningene dine, siden forretningspraksis er lik rundt om i verden. 

2. Språk

For mange mennesker er språk en stor barriere for utenlandske rettssaker, for ikke å nevne at kinesisk er et av de vanskeligste språkene i verden.

Kinesiske domstoler tillater kun det kinesiske språket for rettssaker. Derfor må alle dokumentene dine oversettes til kinesisk. 

3. Bevisregel

Bevis er nøkkelen til din suksess. Imidlertid kan dette problemet være litt spesielt i Kina.

Den sivile forutsetningen i Kina følger den generelle regelen om at "bevisbyrden ligger hos den part som hevder et forslag", så du har plikten til å fremlegge bevis til støtte for dine påstander.

Med andre ord, den andre parten trenger vanligvis ikke å etterkomme forespørselen din og sende inn bevis mot dem. Det er selvfølgelig noen unntak fra denne regelen.

Men den sivile prosedyren i andre land, i det minste i land med vanlig rett som USA, følger bevisoppdagelsesregelen, som reduserer vanskelighetene for domstolene å innhente bevis, men tvinger rettsinstanser til å avsløre bevisene mot dem.

Tips:

Her er to tips til deg:

i.Hvis du velger å saksøke i andre land, bør du rådføre deg med ekspertene på grenseoverskridende håndtering av tvister på forhånd for å bekrefte om kinesiske domstoler vil håndheve dommen i det landet og sikre at den utenlandske rettsprosedyren oppfyller kravene til kinesiske domstoler (hvis det gjelder tvangsfullbyrdelse av utenlandske dommer i Kina på et senere tidspunkt).

ii. Hvis du velger å saksøke i Kina, vil du også trenge eksperter for å planlegge og håndtere tvisten over landegrensene. De kan legge frem og implementere den mest gjennomførbare strategien og engasjere, lede og overvåke advokaten for deg.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Anti-forfalskning og IP-beskyttelse
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår kundesjef: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by Helen Ni on Unsplash

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *