Håndheve voldgiftsutmerkelser i Kina mens voldgift i et annet land/region
Håndheve voldgiftsutmerkelser i Kina mens voldgift i et annet land/region

Håndheve voldgiftsutmerkelser i Kina mens voldgift i et annet land/region

Håndheve voldgiftsutmerkelser i Kina mens voldgift i et annet land/region

Kan jeg innlede voldgiftssaker mot kinesiske selskaper i landet mitt og deretter få kjennelsene håndhevet i Kina?

Du vil sannsynligvis ikke reise til det fjerne Kina for å saksøke et kinesisk selskap, og du vil ikke i kontrakten gå med på å sende tvisten til en voldgiftsinstitusjon du ikke kjenner til.

Du ønsker å starte voldgift for å løse tvisten på dørstokken din.

Imidlertid er det store flertallet eller til og med alle eiendelene til kinesiske selskaper lokalisert i Kina. Derfor må du sannsynligvis til Kina for å håndheve voldgiftsdommen.

Dette gjelder anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske voldgiftsdommer i Kina. I henhold til kinesisk lov må du engasjere en kinesisk advokat for å hjelpe deg med å begjære de kinesiske domstolene for å anerkjenne tildelingen din, og deretter få de kinesiske domstolene til å håndheve tildelingen.

Vår forrige artikkel "Kan utenlandske voldgiftsutmerkelser håndheves i Kina?" nevner at:

Kommersielle voldgiftskjennelser som er gjort i territoriene til andre underskrivere av FNs konvensjon om anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske voldgiftsutmerkelser (New York-konvensjonen) kan håndheves i Kina. Dessuten er Kina vennlig mot utenlandske voldgiftsdommer.

Derfor er det ingen vesentlig forskjell mellom anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske voldgiftskjennelser i Kina og anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske voldgiftsdommer i andre land.

For å hjelpe deg med en klar forståelse har vi utarbeidet følgende spørsmål og svar.

1. Vil kinesiske domstoler anerkjenne og håndheve dommene i mitt lands voldgiftsdommer?

Listen over land som er parter i New York-konvensjonen dekker de aller fleste land i verden. Så lenge landet ditt er en avtalepart, er svaret JA.

For å se om landet ditt er en avtalepart, sjekk ut listen over stater på newyorkconvention.org.

2. Hvis kinesiske domstoler kan anerkjenne og håndheve mine voldgiftskjennelser, hvordan vil den kinesiske domstolen vurdere disse kjennelsene?

En kinesisk domstol skal treffe en kjennelse for å anerkjenne og håndheve en voldgiftsdom i samsvar med loven, med mindre den utenlandske voldgiftsdommen faller under noen av følgende omstendigheter:

(1) Ugyldighet av voldgiftsavtale

  • Det refererer til situasjoner, blant annet hvor
  • Parten i voldgiftsavtalen er under en eller annen juridisk inhabilitet i henhold til loven som gjelder for den;
  • Voldgiftsavtalen skal anses som ugyldig i henhold til den valgte gjeldende lov; eller
  • Der ingen gjeldende lov er valgt, skal voldgiftsavtalen anses som ugyldig i henhold til loven i staten der kjennelsen ble avsagt.

(2) Innklagedes rett til forsvar var ikke garantert

Det refererer til situasjoner, blant annet hvor

  • Den som er gjenstand for tvangsfullbyrdelse har ikke mottatt behørig varsel om utnevnelsen av en voldgiftsdommer eller om voldgiftsforhandlingene; eller
  • Den tvangsfullbyrdede unnlater å forsvare saken av andre grunner.

(3) Tvisten behandlet av voldgiftsdommen er utenfor rammen av voldgiftsavtalen

Det refererer til situasjoner, blant annet hvor

  • Voldgiftsdommen omhandler en tvist som ikke er gjenstand for innlevering til voldgift eller ikke er omfattet av bestemmelsene i voldgiftsavtalen; eller
  • Voldgiftsdommen inneholder avgjørelser i forhold utenfor voldgiftsavtalens virkeområde.

(4) Det er mangler ved sammensetningen av voldgiftsretten eller i voldgiftsprosedyren

Det refererer til situasjoner, blant annet hvor

  • Sammensetningen av voldgiftsretten eller voldgiftsprosedyren er ikke i samsvar med avtalen mellom partene; eller
  • I mangel av enighet mellom partene, er sammensetningen av voldgiftsdomstolen eller voldgiftsprosedyren i strid med loven i landet der voldgiften finner sted.

(5) Voldgiftsdommen har ennå ikke trådt i kraft eller blitt kansellert

Det refererer til situasjoner, blant annet hvor

  • Voldgiftsdommen er ikke bindende for partene; eller
  • Voldgiftsdommen er kansellert eller suspendert av den kompetente myndigheten i landet der kjennelsen ble avsagt eller landet som loven som kjennelsen er basert på.

(6) Tvistesaker skal ikke underkastes voldgift

Den viser til situasjoner der tvister ifølge kinesisk lov ikke kan avgjøres ved voldgift.

(7) Voldgiftsdommen er i strid med Kinas offentlige orden

Innholdet i voldgiftsdommen strider mot Kinas offentlige orden.

Det er verdt å merke seg at basert på tidligere saker for kinesiske domstoler, fokuserer begrunnelsen for avslag på anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske voldgiftskjennelser hovedsakelig på prosedyrefeil, som "parten fikk ikke skriftlig varsel", "parten klarte ikke å forsvare", "sammensetningen av voldgiftsorganisasjonen eller voldgiftsprosedyrene stemmer ikke overens med begge sider av det avtalte av partene, eller "i mangel av en avtale mellom partene, er sammensetningen av voldgiftsorganisasjonen eller voldgiftsprosedyrene i strid med lovene i voldgiftssetet ".

Mindre ofte sitert er "i strid med offentlig politikk". Selv utenlandske voldgiftsdommer som bryter visse obligatoriske bestemmelser i kinesisk lov, utgjør ikke nødvendigvis et "brudd på offentlig politikk". Brudd på den offentlige orden gjelder kun for relativt alvorlige omstendigheter der håndheving ellers ville utgjøre et «brudd på grunnleggende rettsprinsipper, krenkelse av statens suverenitet, trussel mot offentlig sikkerhet, krenkelse av gode skikker».

3. Når bør jeg søke Kina om anerkjennelse og fullbyrdelse av mine voldgiftsdommer?

Hvis du søker til kinesiske domstoler om anerkjennelse av voldgiftskjennelsene dine eller om anerkjennelse og fullbyrdelse på samme tid, bør du søke kinesiske domstoler innen to år.

(1) Der voldgiftskjennelsene dine tilsier perioden for gjeldsinnfrielse, skal den telles fra den siste dagen i denne perioden;

(2) Der dine voldgiftsdommer sørger for gjeldsutførelse i trinn, skal den telles fra den siste dagen i hver ytelsesperiode som fastsatt;

(3) Der voldgiftskjennelsene dine ikke gir en ytelsesperiode, skal den telles fra datoen da denne kjennelsen trer i kraft.

4. Hvilken domstol i Kina skal jeg søke for å få anerkjennelse og fullbyrdelse av mine voldgiftskjennelser?

Du kan henvende deg til en kinesisk mellomdomstol på stedet der det kinesiske selskapet er lokalisert eller hvor eiendommen som er gjenstand for tvangsfullbyrdelse befinner seg for anerkjennelse og tvangsfullbyrdelse.

5. For å søke kinesiske domstoler om anerkjennelse og tvangsfullbyrdelse av mine voldgiftskjennelser, må jeg betale rettsgebyrene?

Ja.

Vennligst les vårt andre innlegg "Tid og utgifter – Anerkjennelse og håndhevelse av utenlandske voldgiftsutmerkelser i Kina".

Når du vinner saken, skal rettsgebyret dekkes av innklagede.

6. Hvilket materiale skal jeg sende inn når jeg søker til kinesiske domstoler om anerkjennelse og fullbyrdelse av mine voldgiftskjennelser?

Du må sende inn følgende materialer:

(1) Søknadsskjemaet;

(2) Søkerens identitetsbevis eller bedriftsregistreringsbevis (hvis søkeren er et selskapsorgan, må også identitetsbeviset til den autoriserte representanten eller den ansvarlige for søkeren oppgis);

(3) Fullmakten (som gir advokater fullmakt til å opptre som sakkyndige agenter);

(4) Den originale voldgiftsdommen og en bekreftet kopi av denne;

(5) Dokumenter som beviser at den misligholdende parten har blitt behørig innkalt i tilfelle mislighold, med mindre annet er angitt i dommen;

(6) Dokumenter som beviser at en arbeidsufør person har vært forsvarlig representert, med mindre annet er angitt i tildelingen.

Hvis de nevnte materialene ikke er på kinesisk, må du også oppgi den kinesiske oversettelsen av disse materialene. Det offisielle seglet til oversettelsesbyrået skal påføres den kinesiske versjonen. I Kina aksepterer noen domstoler bare kinesiske oversettelser levert av byråer som er oppført i listene over oversettelsesbyråer, mens andre ikke gjør det.

Dokumenter fra utenfor Kina må være attestert av lokale notarer i landet der slike dokumenter er plassert og sertifisert av lokale kinesiske konsulater eller kinesiske ambassader.


Trenger du støtte i grensehandel og inkasso?
CJO Globalteamet kan gi deg Kina-relaterte grenseoverskridende handelsrisikostyring og inkassotjenester, inkludert: 
(1) Løsning av handelstvister
(2) Inkasso
(3) Dommer og prissamling
(4) Anti-forfalskning og IP-beskyttelse
(5) Bedriftsverifisering og due diligence
(6) Utforming og gjennomgang av handelskontrakter
Hvis du trenger våre tjenester, eller hvis du ønsker å dele historien din, kan du kontakte vår Kundeansvarlig: 
Susan Li (susan.li@yuanddu.com).
Hvis du vil vite mer om CJO Global, Kan du klikke her.. Hvis du vil vite mer om CJO Global tjenester, vennligst klikk her.. Hvis du ønsker å lese mer CJO Global innlegg, vennligst klikk her..

Photo by Bernd Dittrich on Unsplash

3 Kommentarer

  1. Pingback: Er NNN-avtalen håndhevbar i Kina? - CJO GLOBAL

  2. Pingback: Hvordan fungerer håndhevelse av inkasso i Kina? - CJO GLOBAL

  3. Pingback: Inkasso i Kina: Hvorfor du trenger å kjenne til håndhevelsesmekanismen i kinesiske domstoler? - CJO GLOBAL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *